Revetlla o revenja de Sant Joan?

revetlla st. joan

Molts gossos pateixen algun tipus de fòbia a sorolls forts, trons, petards, cops de porta, persianes, etc…

Si el nostre gos ens mostra símptomes com per formar part d’aquest col·lectiu, és totalment necessari tractar el problema amb professionals del sector tan aviat com sigui possible. Doncs més enllà de si tenim o no revetlles a sobre, la qualitat de vida dels nostres animals està en joc i sovint mirar de solucionar-ho esdevindrà una tasca delicada que no pot esperar a demà.

De totes maneres, en aquests eixordadors dies de revetlla, celebracions de victòries esportives, etc… podem mirar d’apaivagar al màxim els efectes colaterals que provoquen aquests esdeveniments en els nostres animals.

En primer lloc, hem de prendre consciència de l’estat de crisi en que pot entrar el nostre animal, per tal d’anticipar-nos-hi i mirar de col·laborar-hi de la millor forma possible.

por petards

Per tal cosa, algunes de les mesures que podem prendre per ajudar-los a percebre aquests estímuls d’una forma menys agressiva, són les següents:

  • No reforçarem mai amb carícies, premis o bones paraules quan el nostre animal es trobi en estat de fòbia. Lo millor que podem fer en aquestes situacions és mantenir la calma i demostrar-li, amb la nostra pròpia conducta, que el que està passant no ens resulta una amenaça real, transmetent-li així aquesta conducta assossegada que li demostrem.
  • Mai renyarem a l’animal quan sigui presa del pànic. En aquell moment el ca viu una situació de descontrol que no domina a voluntat i que per tant, no disposa de capacitat per a fer-ho millor.
  • Mirarem de minimitzar els factors desencadenants de la fòbia. Per exemple tancant finestres i portes per mirar de reduir al màxim el volum del so dels petards a dins de casa. I si l’animal està habituat al soroll de la televisió o a la música, fins i tot podem utilitzar aquests recursos per a emmascarar encara més el soroll pirotècnic.
  • Li proporcionarem una zona segura dins de casa, a mode de cau, de lliure accés per al gos en tot moment i situada en l’estància on ell es senti més aixoplugat.
  • Podrem utilitzar productes com feromones, flors de Bach o  altres tipus de fàrmac, sempre sota prescripció veterinària, per ajudar a l’animal a suportar la incomoda situació a la que s’enfronta.

NOTA:

A l’hora d’utilitzar fàrmacs, desaconsellem alguns ansiolítics que solament actuen sobre el sistema motriu de l’animal, inhibint així la possibilitat de moviment com a recurs natural del ca per a escapar-se d’una amenaça. La qual cosa, lluny de tenir cap efecte reparador en l’angoixa que pateix el gos, agreuja encara més una situació que preteníem millorar.

 

Així doncs, no cal que els nostres cans gaudeixin de la revetlla tant o més que nosaltres, però és necessari que ens esforcem per a que la visquin amb el mínim estrès possible. 😉